4 mei dodenherdenking en sunsetmarch

Deze slideshow vereist JavaScript.

Elke dag vindt in Nijmegen over de brug de Oversteek een sunsetmarch plaats, sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland.
Op 4 mei was vanwege de nationale dodenherdenking  bij het monument voor de gevallenen  vanaf 20.00u een speciaal moment georganiseerd.
Marijke las twee gedichten voor: Oversteken en Evacuatie.
Olena, een vluchtelinge uit Oekraïne vertelde over haar situatie en  liet een Oekraïens vrijheidslied horen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Deze slideshow vereist JavaScript.

In Nijmegen is van 2011 tot 2013 een nieuwe stadsbrug gebouwd: de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen. Klik hier voor meer informatie over het gedicht Oversteken, geschreven tijdens de periode waarin Marijke stadsdichter was. Het gedicht is later onthuld als  literair baken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De verlichting van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug.
Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars.
Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.

Deze slideshow vereist JavaScript.